Algemene informatie over ATA’s in combinatie met Voys

In hoeverre kan Voys helpen?

ATA staat voor Analogue Terminal Adapter en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een fax aan te sluiten op een VoIP netwerk. Het is ook mogelijk om een analoge telefoon aan te sluiten op een ATA. Voor het verzenden en ontvangen van faxen is het makkelijker om gebruik te maken van de fax-2-email optie.

Je analoge fax, alarminstallatie of frankeermachine kan werken met VoIP, maar door de grote diversiteit aan hardware en wijze van communiceren ondersteunt Voys dit helaas niet. Dit wil zeggen dat het gebruik van een fax, alarminstallatie of frankeermachine op eigen risico is. Wat we wel kunnen is zoveel mogelijk tips geven over de instellingen die je nodig bent om jouw ATA te koppelen aan ons platform.

Fax

Een analoog faxapparaat werkt over het algemeen goed in combinatie met VoIP. Belangrijk hierbij is dat je een stabiele internetverbinding hebt. Om je analoge fax-apparaat via VoIP te kunnen gebruiken kan je gebruik maken van een . Dit apparaat zet het analoge signaal om naar VoIP.

Jouw ATA koppelen aan VoIP

De instellingen hieronder zijn om een ATA (analoge telefoon adapter) in te stellen voor de fax.

IP-adres ATA achterhalen

• Zoek het IP-adres op in je router op basis van het MAC-adres.
  • Voer het IP-adres in in je browser.
  • Log in met de gebruikersnaam: admin en het wachtwoord: admin.

Instellen VoIP account

• Ga naar Quick setup.
  • Vul bij User ID het Account ID van je VoIP-account in.
    • Ga naar Freedom.
    • Klik op Beheer
    • Klik op VoIP-account.
    • Achter het VoIP-account zie je het account ID staan. Hover hier overheen om het heel makkelijk te kopiëren.
  • Bij Password vul je het wachtwoord van je VoIP-account in.
    • Ga naar Freedom.
    • Klik op Beheer
    • Klik op VoIP-account.
    • Achter het VoIP-account zie je het wachtwoord staan. Hover hier overheen om het heel makkelijk te kopiëren.
  • Vul ha.voys.nl in bij Proxy.
  • Druk op Submit.
  • Ga naar Voice en klik op Line 1.
  • Ga naar Supplementary Service Subscription.
  • SIP-aanvullende diensten zijn diensten waarmee je jouw telefoondienst kunt uitbreiden. Deze diensten kunnen zaken als doorschakelen, opnieuw kiezen en conferentiegesprekken bevatten.

• Ga naar Audio Configuration en neem onderstaande gegevens over:
    • Prefered codecs: 1. G711a 2. G711u
    • Echo canc enable: No
    • Fax passthru codec: G711a
    • Fax passthru method ReINVITE
    • Fax enable T38: yes
  • Druk op Submit.

Overige optimale instellingen voor de fax

• RTP packet size: 0.010
  • Insert VIA rport: yes
  • FXS port impedance: 600+2.16uF
  • NAT mapping enable: yes
  • NAT keep alive enable: yes
  • Use DNS SRV: yes
  • User ID: <account id van het voipaccount>
  • Password: <het wachtwoord>
  • Preferred codec: G711a
  • Use pref codec only: yes
  • Silence supp enable: no
  • Echo canc enable: no
  • Echo supp enable: no
  • Fax passtru codec: G711a
  • Fax enable T38: yes
  • De ATA gaat nu herstarten.

De ATA is nu ingesteld en klaar voor gebruik! Sluit de stekker van de fax aan op Line 1 van de ATA.

Wil je ook inkomende faxen ontvangen, zet dan het VoIP-account in je belplan.

Het werkt niet

Het kan zijn dat de verzendsnelheid (Baud rate) van de fax te snel is in combinatie met VoIP. Verlaag indien mogelijk deze ‘baud rate’.

Alarm

Een alarminstallatie kan op diverse manieren communiceren, dit hangt af van het alarmsysteem zelf. Het kan zijn dat deze belt en overgaat, maar ook d.m.v. zogeheten DTMF tonen. Hierbij kan een ATA een oplossing bieden. Het kan alleen dus wel zijn dat er specifieke aanpassingen nodig zijn.

Let op!

Meestal is een alarmsysteem een vereiste voor een verzekering. Controleer goed of je verzekering ook toestaat dat het alarmsysteem via VoIP functioneert, zodat je dekking is gegarandeerd.

Frankeermachine

Een frankeermachine werkt op basis van een modem signaal. Een uitmuntend stabiele internetverbinding is hierbij noodzakelijk. Voys heeft weinig goede ervaring met frankeermachines dus het gebruik in combinatie met VoIP wordt afgeraden. Wil je toch een gokje wagen? Dan is dit op eigen risico en kan Voys helaas geen ondersteuning bieden.